نحوه مصرف قرص متادون و کاربرد آن در پزشکی چیست؟
متادون چیست؟
متادون در دسته ای از داروها و به عنوان اپیوئیدها و یک داروی ترک اعتیاد شناخته می شوند. این دارو در جنگ جهانی دوم توسط آلمان تولید و در آمریکا در ابتدا به عنوان ضد درد قوی به کار برده شد.
این دارو امروزه علاوه بر تسکین درد اغلب به عنوان بخشی از درمان وابستگی به مصرف هروئین یا نارکوتیک ها مورد استفاده قرار می گیرد. داروی متادون به فرم های قرص خوراکی، فرآورده تزریقی، پودر و محلول خوراکی در بازار دارویی ایران وجود دارد. متادون ماده ای به شدت اعتیادآور است و در کتب پزشکی از آن به عنوان شبه مخدر نیز نام برده می شود.
ترک تریاک با متادون چند روز طول می کشد؟
مدت زمان ترک تریاک با متادون به به عوامل مختلفی از جمله سن و سلامت جسمانی بیمار، میزان و مدت مصرف تریاک بستگی دارد. ترک تریاک روزها یا هفته ها ادامه دارد و مصرف داروهایی مانند متادون علائم آزاردهنده طول درمان را کمتر و خفیف تر خواهد کرد.
اگر اعتیاد به تریاک طولانی مدت باشد، مدت ترک آن ممکن است به بیش از 8 ماه تا یک سال زمان نیاز داشته باشد، اما امکان ترک مصرف کم تریاک در کمتر از 5 ماه وجود دارد.
بیشتر بخوانید: داروی متادون چه مدت در بدن می ماند؟
اگر مراحل درمان اعتیاد به درستی و بصورت اصولی انجام گیرد، سم زدایی برای ترک تریاک با متادون حدود 2 تا 3 هفته به طول می انجامد. ترک تریاک با متادون باید به صورت اصولی و تحت نظر پزشک متخصص ترک اعتیاد انجام گیرد، در غیر این صورت با مصرف خودسرانه و بیش از حد متادون برای ترک اعتیاد در منزل، نه تنها اعتیاد به تریاک درمان نمی شود بلکه اعتیاد به متادون و عوارض ناشی از آن نیز برای بیمار ایجاد خواهد شد. مصرف نابجا و غلط متادون در منزل خطر اوردوز و مرگ را افزایش می دهد.
ترک تریاک با متادون برای چه افرادی مناسب است؟
استفاده از متادون برای ترک کردن تریاک و سایر مواد مخدر برای همه افرادی که قصد درمان اعتیاد را دارند مناسب نخواهد بود، همچنین مصرف متادون به جای هر ماده مخدر دیگری روشی برای درمان اعتیاد نمی باشد، بلکه فقط با نظر پزشک متخصص ترک اعتیاد گاهی مصرف متادون می تواند در کاهش آسیب های ناشی از مصرف مواد مخدر با دوز بالا مفید باشد.
(برای دریافت مشاوره ترک اعتیاد با کلینیک مهر با شماره 07642228010 تماس بگیرید.)
برای معتادانی که مواد مخدری مانند کراک را به صورت تزریقی و با دوز بالا استفاده می کنند و در معرض ابتلاء به هپاتیت یا ایدز هستند، طبیعی است که پزشک متادون را برای این افراد جایگزین نماید.
ترک تریاک با متادون چگونه است؟
متادون ماده ای افیونی و اعتیادآور است و مصرف این دارو برای ترک اعتیاد باید حتما با تشخیص و تجویز پزشک متخصص انجام گیرد. معمولا متادون برای کاهش و کنترل علائم ترک اعتیاد به تریاک و سایر مواد مخدر در افرادی که اعتیاد طولانی مدت و دوز مصرفی بالایی داشته اند تجویز می شود.
مصرف متادون با تغییر نحوه پاسخ دهی مغز و سیستم عصبی بدن نسبت به درد، علائم خماری را کاهش می دهد و اثرات شادی آور مخدرهایی نظیر هروئین، مرفین و تریاک را قطع می کند.
بیشتر بخوانید: تاثیر مت آمفتامین بر بدن چگونه است؟
مصرف متادون برای ترک مواد مخدر معمولا یک بار در روز می باشد، مگر این که به تشخیص پزشک نیاز به افزایش داشته باشد. این دارو درد ناشی از خماری را به مدت 4 تا 8 ساعت تسکین می دهد. متادون تنها بخشی از برنامه ترک اعتیاد تریاک است و دوز و مدت مصرف متادون باید توسط پزشک تعیین شود و بیمار به دقت آن را اجرا نماید. قسمت اصلی و مهم تر برنامه ترک اعتیاد اراده و درمان روانشناختی بیمار می باشد.
مصرف بیش از حد و طولانی مدت متادون اثر بخشی دارویی آن را از بین می برد و اعتیاد به متادون اتفاق می افتد که عوارض جبران ناپذیری به دنبال دارد.
درمان اعتیاد با کمک متادون
هدف از درمان اعتیاد به تریاک با کمک متادون دو مورد است:
1-سم زدایی با متادون
با سم زدایی، بدن از مواد مخدر پاک می شود و در صورت عدم مصرف بیمار خماری پیش نمی آید. سم زدایی فقط وابستگی جسمانی را درمان می کند و برای درمان وابستگی روانی به مصرف مواد مخدر روان درمانی و درمان اختلالات زمینه ای اعتیاد مورد نیاز است.
در سم زدایی تریاک با متادون، ابتدا مصرف متادون جایگزین مصرف تریاک می شود و مقدار متادون مصرفی به تدریج کاهش می یابد تا به طور کامل قطع شود. سم زدایی اولین بخش از شروع برنامه بلند مدت ترک اعتیاد است و درمان کلی نیست. پیگیری درمان اعتیاد و پیشگیری از وسوسه مجدد مراحل بعدی درمان اعتیاد هستند. سم زدایی با متادون حدود 3 تا 4 هفته زمان نیاز دارد.
بیشتر بخوانید: آمفتامین در پزشکی برای چه مواردی استفاده میشود؟
سم زدایی با متادون باید تحت نظر پزشک درمانگر اعتیاد و در کلینیک ترک اعتیاد انجام شود. مصرف متادون برای ترک اعتیاد در منزل اصلا توصیه نمی شود.
کلینیک ترک اعتیاد مهر میناب اولین مرکز خصوصی ترک اعتیاد در شهرستان میناب به سرپرستی دکتر مهدی افشاری با سابقه 4000 بیمار تحت درمان از بدو تاسیس تاکنون، آماده ارائه خدمات تخصصی از جمله سم زدایی درمان نگهدارنده با استفاده از متادون، اپیوم و بوپره نورفین مشاوره فردی و خانوادگی گروه درمانی در میناب می باشد. این مرکز با کادری متخصص، با تجربه و کارآمد و محیطی کاملا تخصصی، آماده است تمام تبحر و توانایی خود را در خدمت عزیزان مورد نیاز به ترک اعتیاد قرار دهد.
2-درمان نگهدارنده با متادون
دلیل استفاده از متادون به عنوان درمان نگهدارنده کاهش آسیب مصرف مواد مخدر است. درباره بیماری که به دلیل مصرف تزریقی مواد مخدر به هپاتیت مبتلا شده و در صورت ادامه این روند خطر ابتلا به ایدز نیز برای او وجود دارد، پزشک مصرف متادون به جای مواد مخدر دیگر را تجویز می کند. به این ترتیب بیمار از آسیب هایی که در حین تهیه، نگهداری و مصرف مواد مخدر ایجاد خواهد شد در امان است.
در درمان نگهدارنده، مقدار داروی متادون به تدریج افزایش می یابد، به طوری که علائم ترک مشهود نباشدو فرد به مصرف مجدد مواد مخدر گرایش پیدا نکند. این درمان طولانی مدت است و از چندین ماه تا بیش از یک سال یا مادام العمر ادامه خواهد داشت. در درمان نگهدارند ه با متادون بیمار باید به طور مرتب با مراکز درمانی و ترک اعتیاد در ارتباط باشد.
بیشتر بخوانید: افسردگی بعد از ترک شیشه
فواید درمان نگهدارنده با متادون
کاهش مصرف مواد مخدر
کاهش مصرف خودسرانه داروها
کاهش مرگ و میر ناشی از مصرف مواد
کاهش رفتار های پرخطر
کاهش ارتکاب جرم و اعمال غیر قانونی
ایجاد ثبات در زندگی بیمار
روش های ترک هروئین
روش های زیادی برای ترک هروئین وجود دارد، انتخاب روش درست طبق نظر پزشک متخصص و باتجربه و پس از جلسات مشاوره و بررسی جنبه های فیزیکی و روانی در بیمار انجام خواهد شد.
بیشتر بخوانید: اشکال مختلف آمفتامین
برخی از روش های ترک هروئین که در ایران انجام می شود به این شرح هستند:
ترک هروئین به روش سرپایی
ترک هروئین با دارودرمانی
ترک هروئین به روش بستری
ترک هروئین به روش سنتی یا ترک یابویی
ترک هروئین در خانه
ترک به روش سقوط آزاد
ترک اعتیاد به روش سم زدایی و روان درمانی
ترک اعتیاد به هروئین در خانه
حالات روحی و جسمانی بعد از ترک
بعد از ترک هروئین، ممکن است بیمار دچار سندروم محرومیت از هروئین شود که این سندورم با علائم جسمانی و روانی مانند پرش عضلانی، عدم تمرکز، خمیازه پی در پی در صورت بی خوابی، تهوع و استفراغ، هذیان گویی، اختلال حواس و نوسانات خلق و خو همراه خواهد بود.
نکته قابل توجه این است که شدت این علائم به شرایط جسمانی بیمار و دوز مصرفی آنها بستگی دارد و باید حتما زیر نظر پزشک کنترل شود و این موارد ضرورت مراجعه بیماران را به کلینیک ترک اعتیاد دوچندان می کند.
بیشتر بخوانید: عوارض مصرف آمفتامین ها
بی خوابی ترک متادون چند روز است؟
مدت زمان اختلال خواب در این دوران به مواردی مانند میزان دوز مصرفی، مدت زمان مصرف، سن و شرایط جسمانی فرد معتاد بستگی دارد و میتواند از چند روز تا چند سال متفاوت باشد. به طور معمول یک هفته زمان نیاز است تا روال خواب فرد به حالت عادی بازگردد. در بسیاری از موارد این اختلال در خوابیدن تا 6 ماه الی یکسال به طول می انجامد.